# Δραστηριότητες στην περιοχή

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ και ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΣΠΗΛΙΑ

Το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς απέχει περίπου 2χλμ από το χωριό Προυσό. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαράγγια της Ευρυτανίας. Έχει πάρει το όνομα του από την περίφημη Μαύρη Σπηλιά η οποία αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Η πορεία που θα ακολουθήσει ο επισκέπτης για να το προσεγγίσει έχει ως αφετηρία μία γραφική πέτρινη βρυσούλα δίπλα από την γέφυρα Προυσού Τόρνου και συνεχίζεται με ένα ανηφορικό σε κάποια σημεία αλλά αρκετά βατό μονοπάτι μέσα σε δάσος από έλατα και όσο πλησιάζουμε τα νερά του φαραγγιού ιτιές και πλατάνια. Οι όμορφες εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη με τα γραφικά ξύλινα γεφυράκια και τους καταρράκτες οι οποίοι προσφέρονται και για κολύμπι να κλέβουν την παράσταση μέχρι να φτάσουμε στην επιβλητική Μαύρη Σπηλιά και στα εναπομείναντα ερείπια του λίθινου καταφυγίου. Στο τέλος της διαδρομής μπορείτε να επισκεφθείτε το Αλλαντοποιείο του Στρεμμένου και να δοκιμάσετε τα τοπικά προϊόντα του και το υπέροχο προσούτο.

ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Ολο το χρόνο
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2ου Βαθμού
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 2 ώρες
ΗΛΙΚΙΕΣ: 8 ετών & άνω
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Α ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ: Δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, εσώρουχα ή μαγιό & πετσέτα

Υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε αυτή τη διαδρομή με έμπειρο συνοδό και να δοκιμάσετε επίσης τις ικανότητες σας στην τοξοβολία.  Τιμή κατά άτομο 25 €, Από 15 άτομα και άνω 20 ευρώ, Ελάχιστος αριθμός ατόμων 4 άτομα

 

VIA FERRATA ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΣΠΗΛΙΑ

 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη δραστηριότητα, διότι δεν υπάρχει σε άλλος μέρος της Ελλάδας. Φτάνοντας πεζοπορώντας, στην Μαύρη Σπηλιά, αφήνουμε το μονοπάτι και συνεχίζουμε μέσα στο φαράγγι από μονοπάτι που έχει κατασκευαστεί πάνω στον βράχο (via ferrata). Η διαδρομή σκαρφαλώνει σε κάθετους βράχους δίπλα σε υπέροχους καταρράκτες. Αφού τελειώσει η Via Ferrata, μπορείτε να επιστρέψετε από την ίδια διαδρομή ή να ακολουθήσετε μονοπάτι το οποίο καταλήγει εκεί που έχετε ξεκινήσει. Αυτή η δραστηριότητα γίνετε με την καθοδήγηση έμπειρου συνοδού. 

ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Ολο το χρόνο
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2ου Βαθμού
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 2-3 ώρες
ΗΛΙΚΙΕΣ: 10 ετών & άνω
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Α ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ: Δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, εσώρουχα ή μαγιό & πετσέτα

Αυτή η δραστηριότητα γίνετε με την συνοδεία έμπειρου συνοδού. Τιμή κατά άτομο 25 €, Από 15 άτομα και άνω 20 ευρώ, Ελάχιστος αριθμός ατόμων 4 άτομα.

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ

Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά νότια του νομού.

Η ονομασία αυτού του ξεχωριστού φαραγγιού οφείλεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του, η οποία δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80 μέτρα.

Εκεί, τα παγωμένα νερά, που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας, στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες.

Λόγω του μεγάλου ύψους τους, όμως, η ροή τους δεν είναι συνεχής και συμπαγής. Αντίθετα, διασπάται σε μια μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες, δημιουργώντας μια συνεχή τεχνητή βροχή. Το αποτέλεσμα είναι ένα μαγευτικό τοπίο!

ΠΡΟΣΒΑΣΗ : Για να προσεγγίσετε το φαράγγι απο το ξενοδοχείο μας θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα ακολουθώντας τη διαδρομή "Προυσός -Τόρνος- Καστανιά (έξω από το χωριό)-Πρόδρομος-Ροσκά-Γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στο Κρικελιώτη ποταμό ακολουθώντας την ροή του ποταμού-Τοποθεσία Πάντα Βρέχει. Η διαδρομή από τον Προυσό μέχρι τη Ροσκά είναι 24χλμ και τα 7χλμ είναι χωματόδρομος. Για να φθάσει κανείς σ αυτό το σημείο (Ροσκά-Πανταβρέχει) διανύει αναγκαστικά αυτόν το χωματόδρομο. Πηγαίνουν τα περισσότερα συμβατικά αυτοκίνητα, με την προϋπόθεση ο οδηγός να είναι προσεκτικός.

ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ :Ιούνιος - Σεπτέμβριος
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: 1 ώρα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ: 2.30 ώρες
ΗΛΙΚΙΕΣ: 8 ετών & άνω
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ Δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, δεύτερα εσώρουχα ή μαγιό & πετσέτα

Υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε αυτή την εκδρομή με έμπειρο οδηγό και όχημα 4x4, σάντουιτς και χυμό.
Τιμή κατά άτομο 40 ευρώ, Από 10 άτομα και άνω 30 ευρώ, Ελάχιστος αριθμός ατόμων (4)

 

RAFTING ΣΤΟΝ TAYΡΩΠΟ

 

Μία απολαυστική κατάβαση rafting με διασκεδαστικά περάσματα, ιδανική για όσους κάνουν rafting για πρώτη φορά και για προχωρημένους, που θα σας χαρίσει όμορφες στιγμές, πολύ γέλιο και δράση. Λίγο πριν τον τερματισμό θα κατέβουμε από τις βάρκες και θα περπατήσουμε μέχρι τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Βίνιανης.
Η κατάβαση rafting γίνεται στο τμήμα του ποταμού από τη γέφυρα του Γαβρενίτη μέχρι την βάση του Παρκιού. Η διαδρομή περνάει από το παλιό πέτρινο γεφύρι της Βίνιανης και έχει μήκος περίπου 10 χλμ. (βαθμός δυσκολίας 2).

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: Χάνι Μέγδοβα στην εθνική οδό Καρπενησίου-Αγρινίου, 24χλμ από το Καρπενήσι
ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Οκτώβριος- Μάιος
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2ου Βαθμού
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 2 ώρες (10χλμ)
ΗΛΙΚΙΕΣ: 8 ετών & άνω
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ: Δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, εσώρουχα ή μαγιό & πετσέτα

Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να γίνει με έμπειρο οδηγό βάρκας και πλήρη εξοπλισμό rafting. Τιμή κατά άτομο 40 €, από 15 άτομα και άνω 35 ευρώ, Ελάχιστος αριθμός ατόμων 4 άτομα

 

RAFTING ΣΤΟΝ ΤΡΙΚΕΡΙΩΤΗ

Δύσκολος ποταμός ιδανικός για όσους έχουν προηγούμενη εμπειρία στο rafting. Οι απότομες στροφές μέσα στο στενό φαράγγι κάνουν την κατάβαση του rafting στα αφρισμένα κύματα συναρπαστική.  Το κομμάτι του ποταμού ξεκινάει από την γέφυρα στα Διπόταμα και καταλήγει στο χωριό Σαρκίνη λίγο πριν την λίμνη Κρεμαστών στο Καρπενήσι. Η διαδρομή rafting του ποταμού είναι περίπου 10 χλ (βαθμός δυσκολίας 3). Η συναρπαστική αυτή δραστηριότητα ξεκινάει στη γέφυρα Διπόταμα στο δρόμο Καρπενησίου-Προυσού, 10 λεπτά από το ξενοδοχείο μας. 

ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Δεκέμβριος - Μάρτιος
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2ου Βαθμού
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 1 ώρες  ( 7 χλμ)
ΗΛΙΚΙΕΣ: 8 ετών & άνω
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Α ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ: Δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, εσώρουχα ή μαγιό & πετσέτα

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να γίνει με έμπειρο οδηγό βάρκας που παρέχει πλήρη εξοπλισμό rafting. Τιμή κατά άτομο 25 €, Από 15 άτομα και άνω 20 ευρώ, Ελάχιστος αριθμός ατόμων 4 άτομα

CANYONING ΒOΘΩΝΑ

 

Το φαράγγι ξεκινάει από το χωριό Καρίτσα, πολύ κοντά στον Προυσό, και καταλήγει στον Καρπενησιώτη ποταμό. Εχει 9 καταρράκτες ύψους από 8 έως 25 μέτρα. Η δυσκολία του είναι μέτρια και έχει άγρια ομορφιά με τα βράχια αριστερά και δεξιά να σηκώνονται σε ύψος 50 μέτρων δημιουργώντας φυσικές πισίνες για μπάνιο. Ιδανικό για αυτούς που θέλουν να ζήσουν την ευχαρίστηση του Canyoning.

ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Οκτώβριος- Μάιος
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 3ου Βαθμού
ΥΨΟΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ: 6-30 μέτρα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 4 ώρες περίπου
ΗΛΙΚΙΕΣ: 8 ετών & άνω
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Α ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ: Δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, εσώρουχα ή μαγιό & πετσέτα

μπορείτε να λάβετε μέρος σε αυτή τη δραστηριότητα με τη συνοδεία έμπειρου οδηγού και πλήρη εξοπλισμό. Τιμή κατά άτομο 40 €,από 15 άτομα και άνω 35 ευρώ, Ελάχιστος αριθμός ατόμων 4 άτομα

 

MOUNTAIN BIKE ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

 

Η Ευρυτανία με τους πολλούς δασικούς δρόμους της, μέσα στα πυκνά ελατοδάση και τα υπέροχα καστανοδάση, είναι ιδανική για ποδηλατικές διαδρομές με mountain bike. Διαδρομές εύκολες για όλους γεμάτες χρώματα και πολλές εκπλήξεις. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή "Μυρίκη – Καλλιθέα – Καρπενήσι". Ξεκινάμε την διαδρομή μας πριν το χωριό Μυρίκη και ακολουθώντας δασικό δρόμο φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. Από εκεί συνεχίζουμε και φτάνουμε στο χωριό Καλλιθέα. Από το χωριό παίρνουμε κεντρικό δρόμο και φτάνουμε στο Καρπενήσι.

ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Όλο το χρόνο
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1ου Βαθμού
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: διαδρομή, 2 ώρες, 10χλμ
ΗΛΙΚΙΕΣ: 8 ετών & άνω
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Α ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ: Νερό, αντιανεμικό, σπορ ενδυμασία

 

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αυτή τη δραστηριότητα με πλήρη εξοπλισμό, έμπειρο οδηγό και όχημα συνοδείας. Τιμή κατά άτομο 25 €, Ελάχιστος αριθμός ατόμων 4 άτομα.

# Θρησκευτικός τουρισμός